Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia” a sărbătorit Ziua Armatei Romane
Colegiul Tehnic Unio-Traian Vuia  - Vineri, 24 Octombrie 2014

Elevii claselor a X-a au participat la o sesiune de referate pe tema „25 Octombrie-Ziua Armatei Române”, acţiune coordonată de prof. Cadar Angela.

În deschiderea programului la care au participat elevi şi cadre didactice a fost prezentată însemnătatea Zilei Armatei Române, zi în care, la 25 octombrie 1944, au fost eliberate ultimele teritorii româneşti, Satu Mare şi Carei  de sub ocupaţia maghiară, de către trupele româno-sovietice, în al doilea război mondial. Apoi  elevii  au evidenţiat   în referatele lor principalele evenimente care au marcat această zi.       

Astfel, elevii Zimbru Vasile şi Babă Radu, din clasa a X-a A, precum şi Rus Vasile şi Şofran Iulian din clasa a-X-a B au subliniat luptele grele care s-au dat pentru eliberarea pământului transilvan, la  Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare şi Carei, în care au căzut peste 50.000 soldaţi. Ei au arătat contexul istoric complex şi dificil în care s-a desfăşurat campania militară din nord-vestul Transilvaniei, în condiţiile celui de-al doilea război mondial precum şi contribuţia Armatei române la sfârşitul războiului.

S-a subliniat faptul că odată cu încheierea acţiunii de eliberare a teritoriului patriei, după 25 octombrie 1944, Armata Română a participat, la eliberarea Ungariei. Ea a desfăşurat acţiuni militare pe Tisa mijlocie, pentru eliberarea oraşelor Debreţin şi Nyiregyhaza şi a participat la marea operaţie pentru eliberarea Budapestei, unde şi-a adus o contribuţie importantă la ruperea centurilor fortificate ale oraşului şi la nimicirea marilor centre de rezistenţă.

Directorul liceului, prof. dr. Popescu Vlaicu este de părere că aceste momente reprezentând istoria poporului român trebuie tratate cu respect și fixate în memoria noastră pentru totdeauna.

1312 vizite
Distribuie pe